Caută după:

 
 
 

Lectie de umilinta

Transmite emoții

Autor: Lilioara Macovei 9-02-2015, 12:47, Eseu despre om, Vizualizări: 1346

Viaţa pentru unii oameni este o lungă lecţie de umilinţă. Bucuria vieţii pare o himeră şi zbaterea pentru supravieţuire este la maximă intensitate. Neputinţa nevinovată provoacă un plâns năucitor din ce în ce mai stăpân pe personaj. Naufragiul prin această lume este greu şi umil.
- Cum să iei decizii când eşti plin de neîncredere şi inerţie? Nu mai ai percepţii, nu mai ai direcţii. Cine te ajută? Cum? În jurul tău sunt atâţia nefericiţi, ei ce sfat să-ţi dea?
- Poate că ţi-ai pierdut azimutul, într-un timp nepotrivit.
- Chiar de la naştere?
- Da, e posibil să faci parte din acea categorie.
Şi mă revolt şi vreau să strig:
- Adunaţi-va ideile bune şi aduceţi-va aminte că sunteţi oameni!
S-au încălcit conexiunile, s-a îndepărtat mila de noi, s-a banalizat iubirea, s-au cam distrus toate cele bune.
- Chiar toate? De ce?
- Supravieţuirea este o lege a naturii.
- Cu siguranţă şi pentru alţii este cumplită această lege. Li se aplică strict.
În timp ce soţia a plecat la muncă în străinătate, de parcă la noi în ţară nu ar mai fi nimic de făcut, bărbatul acesta tânăr şi în putere odată, a rămas acasă. Lucrase pe un salar de mizerie, dar aducea acasă bani pentru pâine, cartofi şi săpun. Acum în clipele de singurătate plânge fără să fie văzut. Copii aveau speranţa că mama lor le va aduce haine bune şi vor avea mai mulţi bani pentru cele trebuincioase.
Durerile vin la oameni că aceştia unele după altele. Bărbatul s-a îmbolnăvit şi a rămas acasă fără bani, fără speranţa. Medicamentele costă iar bătrânii lui părinţi erau lipsiţi şi ei şi nu-l puteau ajuta.
Soţia muncea din greu dar nu putea aduna prea mult şi efortul ei devenea astfel zadarnic pentru cei de-acasă. De boală bărbatului nu ştia nimic.
Raţiunea uneori o ia razna iar sentimentul de iubire pentru cei dragi te face să te umileşti îndelung.
Momentul venirii soţiei s-a mai prelungit cu câteva luni. Doborât de gânduri negre şi greutăţi, bărbatul bolnav era căzut în deznădejde. Credinţa în Dumnezeu nu-i poate însă îngădui unui creştin să recurgă la gesturi necugetate.
Zilele trec greu şi sunt tot mai apăsătoare. Într-o seară când disperarea că este foarte bolnav i-a tăiat legătura cu realitatea, în casa bărbatului s-a întâmplat un fapt surprinzător.
O bătaie în uşa l-a trezit din agonie. Un chip drag că o icoană, livid dar cu acelaşi zâmbet drag i-a privit îndelung pe toţi. Îmbrăţişările mamei fac mai mult decât toate pachetele din lume iar câteva hăinuţe de la mâna a două sunt uneori de nepreţuit. Umilinţele îndurate nu i se observă pe chipul ostenit şi răvăşit de suferinţă.
Cuvintele sunt de prisos în acest context iar revederea prea dulce şi aşteptată că să fie tulburată în acest moment de amintiri.Oricum, există mereu un nou început şi infinite speranţe.
Iar la urma urmei şi umilinţa este o lecţie pe care vechii călugări nevoitori chiar se străduiau să şi-o însuşească.© Lilioara Macovei 9-02-2015, 12:47
  0 0


Categorie: Proză

Postarea anterioară: Postarea următoare:

Comentează
 
Mesaje Discuții
Prieteni online 0
Nu a fost găsit nici un rezultat...
Mesaje necitite: 0

Conversați cu prietenii dvs și alți membri ai acestui site în Chat, faceți schimb de mesaje și fotografii.

Pentru a discuta în Chat cu mai mulți prieteni sau autori preferați puteți organiza Conferințe.

La Conferință pot participa prietenii și autorii dvs preferați. În cadrul Conferinței puteți discuta pe diverse teme și trimite imagini și fotografii.

Conferințele sunt ușor de organizat! Pentru a invita un prieten sau autor preferat în Conferință trebuie să apăsați butonul "Adaugă conlocutor"Instrucțiuni de utilizare a chat-ului

Cum pot să încep o discuție în Conferință?