Caută după:

 
 
 

Bucovineanca - Victoria Rocaciuc

Transmite emoții

Autor: Administrator Weblogro 24-02-2014, 20:00, Articole, Vizualizări: 2502

 

Ce este un artist? Cum apare un artist? Sunt nişte întrebări, la care răspunsul este univoc: un artist apare atunci când e dotat cu har. Şi aici apare o altă întrebare: ce este harul? Răspunsul este univoc: harul este Dum¬nezeu. Dacă nu ţi-a pus Dumnezeu mâna pe frunte atunci când te-ai născut, degeaba mai încerci să perseverezi: e în zadar, copile!

 

Nu este cazul Victoriei Rocaciuc. S-a născut la Cer¬năuţi. A avut acest noroc şi a mai avut norocul să ia fiinţă în familia unor intelectuali. lată cum ar explica pictoriţa de astăzi norocul acelor zile de har: „Din copilărie îmi plăcea să mă joc cu bijuteriile mamei, le desfăceam şi încercam să confecţionez altele. Ca şi alţi copii îmi plăcea să de¬senez. Părinţii dădeau dovadă de mare răbdare, ei chiar vedeau în aceasta o vocaţie şi au hotărât sa mă ajute să- mi dezvolt aceste aptitudini".

 

 

Ei, că de la zece ani, studiind la şcoala de pictură, de¬sena cu plăcere, iarăşi nu este un fatum. Nici nu credea că e o vocaţie. Dar profesoara de pictură, Roza Gamburgskaia, nota, la un moment dat, pe o lucrare a tinerei: „Lucrările tale respiră, ele sunt vii. Trebuie neapărat să înveţi mai departe." Poate acesta a fost începutul. Un sfat al unei profesoare care i-a determinat destinul. Dar poate că şi-a autoinsuflat atunci cînd a desenat, deja stabilită cu traiul la Chişinău, în copilărie, primul său tablou - o gheorghină într-un pahar cu apă - minunea Domnului! - atâta culoare, atâta viaţă şi atâta speranţă într-un borcan în care pulsau, parcă vii, o floare şi o apă. Făcute în acua¬relă. După aceea, da, au urmat naturi statice, portrete, peisaje, compoziţii figurative sau abstracte. Dar îi place să combine toate aceste genuri, căci viaţa nu e doar de genul feminin.

 

 

Un pictor trebuie să-şi mai vândă lucrătile. Aceste pic¬turi ale Victoriei, toate purtând un iz sacru de dulce Bucovi¬nă, s-ar putea comercializa mai bine în cazul când, la noi, ar fi pusă la punct o reţea de comercializare, dar Victoria, care mai e şi profesoară la Universitatea Tehnică a Mol¬dovei, nu şi-a formulat un scop în sine banul. Se vinde, e bine, nu se vinde, poate că e şi mai bine, pentru că nu tot ce se cumpără are valoare. Van Gogh, de exemplu, cel fără urechi, dar cu geniu în toate celelalte.

 

 

 

Dar pictoriţa noastră are lucrări în colecţii particulare din Federaţia Rusă, Ucraina, Canada, SUA, Israel, Ro¬mânia şi, fireşte, Republica Moldova. Aşa că n-ai zice cum că tablourile ei sunt nevandabile. Unde mai pui că e participantă la numeroase expoziţii, atât de la noi, cât şi de peste hotare, artista combinând creaţia cu activitatea ştiinţifică, actualmente doctorul în studiul artelor Victoria Rocaciuc activând în calitate de cercetător ştiinţific titular la Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM.

 

 

 

Tablourile Victoriei „Înţelepciune", „Corabia visurilor", „Cămaşă", ,,Arcul vieţii", „Poarta spre biserică", dar şi al¬tele, sunt lucrări care pe lângă cele universale, conţin şi simboluri personale, chiar autobiografice. „Legenda măr¬ţişorului", „Modus vivendi", „Teză", .Antiteză" au tendin¬ţă de expresivitate abstractă. Are, de asemenea, naturi statice, şi peisaje ce includ elemente de abstract. „Natu¬ra statică cu vază roşie", „Sonata fructelor". „Portretul lui Silviu Fusu" sau „Portretul lui Dimitrie Peicev" conţin şi elemente expresioniste.

 

O inspiră mult simbolismul, coloritul şi tratările forme¬lor în lucrările lui Mihail Vrubel.

 

Vrubel n-a fost în Bucovina. Dar, dacă ar fi vizitat aceste meleaguri, nu cred că le-ar fi pictat mai bine ca bucovineanca Victoria Rocaciuc.

 

(E.Gh.)  0 0


Categorie: Persoane deosebite

Postarea anterioară: Postarea următoare:

Comentează
 
Mesaje Discuții
Prieteni online 0
Nu a fost găsit nici un rezultat...
Mesaje necitite: 0

Conversați cu prietenii dvs și alți membri ai acestui site în Chat, faceți schimb de mesaje și fotografii.

Pentru a discuta în Chat cu mai mulți prieteni sau autori preferați puteți organiza Conferințe.

La Conferință pot participa prietenii și autorii dvs preferați. În cadrul Conferinței puteți discuta pe diverse teme și trimite imagini și fotografii.

Conferințele sunt ușor de organizat! Pentru a invita un prieten sau autor preferat în Conferință trebuie să apăsați butonul "Adaugă conlocutor"Instrucțiuni de utilizare a chat-ului

Cum pot să încep o discuție în Conferință?