Caută după:

 
 
 

Cine știe Carte... merge mai departe

Transmite emoții

Autor: Mihai Vîlcu 29-11-2013, 15:04, Articole literare, Vizualizări: 1472

TABLETĂ CU MIHAI VÎLCU

 

valcu

 

"Această țară nu va fi niciodată о țară civilizată atâta timp cât cheltuim mai mulți bani pe guma de mestecat decât pe cărți."

Elbert Hubbard

  În viața noastră, a celora, care s-au născut și și-au făcut studiile în anii '90, toate evenimentele ce au loc în prezent ni se par uneori asemănătoare unui film neînțeles și alogic, ce derulează într-un mod ambiguu și extrem de fulgerător. Schimbările rapide față de unele valori, ce ni se infiltrau ani în șir în mințile noastre tinere și, care le consideram sfinte, astăzi, la părerea unor« constructori» ai unei alte orânduiri - democratice și civilizate, și-au pierdut importanța și actualitatea. Fapt dezarmant și dezamăgitor, totodată...
  Una dintre cele mai importante valori dezaprobate în prezent a devenit, cât ar părea de paradoxal, cartea. De aici și lipsa cultului de a citi și, în consecință, diminuarea setei de a cunoaște la majoritatea populației și, mai ales, la componenta ei tânără. E păcat. Căci după cum menționa unul dintre iluștrii președinți ai Universității din Harvard Charles W. Elliot: "Cărțile sunt cei mai tăcuți și mai сredincioși prieteni; ele sunt cei mai înțelepți sfătuitori și cei mai răbdători profesori".

 

  In pofida existenței Internetului, diverselor posturi de televiziune și radio nimic nu poate înlocui cartea și valorificarea cunoștintelor prin cea mai efectivă și veche metodă, precum cea a cititului. La acest capitol actorul american, comicul Groucho Marx marturisea: "Cred că televiziunea are un mare rol educativ. Ori de câte ori cineva deschide televizorul, eu mă duc în camera alăturată și citesc о carte".

 

  Spre marele nostru regret (și trista constatare), moldovenii noștri, nici în trecut și nici acum, nu și-au prea utilizat efortul în a se da plăcerii acestui important și util proces. Ei, mai bine, vor prăși cu sapa vreo trei hectare de pământ sau își vor rupe șalele, cărând tone de mortar sau piatră, decât și-ar da silința să citească о carte. 

 

  Mă întreb și vă întreb pe domniile voastre, acei, care manifestați о permanentă curiozitate față de tot ce e nou si interesant, cum credeți, e bine să citești și, eventual, să fii un ins citit? Are oare nevoie societatea poastra modernă de biblioteci și librării?

 

  Sunt ferm convins că vom avea cu toții același răspuns afirmativ.

 

  Dacă vom încerca și în continuare să scoatem în evidență rolul si importanța cărtii în societate, vom descoperi că acest lucru îl cunosc toți - de la vlădică până la opincă. Atupci, mă intreb: De unde о asemenea atitudine fașă de producătorii de cărți, librării și față de biblioteci - lăcașe sfinte de propagare a cărților și culturii cititului? Ca urmare edituri si librării falimentare, edificii ale fostelor biblioteci părăsite, distruse, ferestre sparte, fonduri de carti pierdute. Curțile acestora, mai ales la sate, sunt transformate in adevărate cocini si în țarcuri. Urgia inculturii a cuprins toată Moldova...

 

  Principala sursă de (dez)informare și de educare a devenit, in ultimul timp, televiziunea, proprietarii căreia, urmând scopuri personale, „lucrează" mințile și îndreapta atenția oamenilor de rând in direcția dorită de ei. La acest capitol nu poți să nu fii de acord cu analistul și sociologul din SUA Andrew Ross, care menționeaza: "Cea mai mică librărie din lume conține mai multe idei valoroase decât cele prezentate în toată istoria televiziunii".

 

   În același timp, multe dintre țările care au avut о economie precară au demonstrat, pe cât se poate de elocvent, că anume dragostea față de carte și curiozitatea de a afla și a ști cât mai mult le-au avansat, din toate punctele de vedere economic, dar și cultural, printre cele mai dezvoltate state din lume. Drept exemplu ne servește Coreea de Sud.

 

  De aici și apare întrebarea: Noi, moldovenii, românii din Republica Moldova, ce creștem și educăm pentru viitor - oameni liberi, învățați, culți, citiți, ingenioși, viitori gospodari și edificatori ai unui stat, care se pretinde de a se alinia la rigorile europene sau niște robi inculți, îndobitociți, gata de a-i servi pe cei care stau cu fundul lor ponderat pe sacul cu bapi, indiferent de unde or proveni - din vest sau din est?© Mihai Vîlcu 29-11-2013, 15:04
  0 0


Categorie: Literatură, artă, cultură

Postarea anterioară: Postarea următoare:

Comentarii

<
 • Postări: 19
 • Comentarii: 8
 • ICQ: --
9 Iulie 2014 01:28

AveLinA Sava

Răspunde
  0 0
 • Grup: Autor
 
Aveti absoluta dreptate dle Mihai,dar din pacate articolele de acest tip sunt citite tot de cei ce citesc.Un cerc inchis,nu va pare?.

<
 • Postări: 135
 • Comentarii: 50
 • ICQ: --
11 Iulie 2014 16:51

Mihai Vîlcu

(a răspuns la comentariul scris de: AveLinA Sava)
Răspunde
  0 0
 • Grup: Autor
 
avelina sava, Spre regretul meu şi al Dvs. aşa şi este. Pentru a ajunge la conştiinţa fiecărui cetăţean e nevoie de pus temelia în şcoală. Cum au făcut-o cândva sudcoreienii. Vă mulţumesc mult pentru comentariu. Sărut mâna!

<
 • Postări: 0
 • Comentarii: 1
 • ICQ: --
16 Septembrie 2014 00:05

cristian pricop

Răspunde
  0 0
 • Grup: Autor
 
Si spre regretul meu, pot spune, dle Mihai, ca traim un adevar trist dar nu irecuperabil, cred. Cu multa stima Cristian.


Comentează
 
Mesaje Discuții
Prieteni online 0
Nu a fost găsit nici un rezultat...
Mesaje necitite: 0

Conversați cu prietenii dvs și alți membri ai acestui site în Chat, faceți schimb de mesaje și fotografii.

Pentru a discuta în Chat cu mai mulți prieteni sau autori preferați puteți organiza Conferințe.

La Conferință pot participa prietenii și autorii dvs preferați. În cadrul Conferinței puteți discuta pe diverse teme și trimite imagini și fotografii.

Conferințele sunt ușor de organizat! Pentru a invita un prieten sau autor preferat în Conferință trebuie să apăsați butonul "Adaugă conlocutor"Instrucțiuni de utilizare a chat-ului

Cum pot să încep o discuție în Conferință?